Špagety Carbonara
11.03.2021
Opäť tá moja cestovinová závislosť :) Dlho som hľdala recept na originál Carbonara cestoviny a poviem Vám, je to naozaj ťažké. Každý recept obsahoval iné ingrediencie, či postupy prípravy. Osobne mi najviac chutí tento, s vínkom, smotanou :)

Preto vždy veľmi zvažujem, či pri názve receptov použiť názov, pod ktorým si každý predstaví niečo iné, s inými surovinami, či postupom :) Na 4 porcie mojich obľúbených budete potrebovať:
- pšeničné cestoviny (ideálne špagety)
- 250g slaninky (ideálne ak kúpite sušenú slaninku guanciale, ale kľudne môžete použiť aj jemne zaúdenú)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľka
- 1 dcl bieleho suchého vína
- 250ml smotany na šľahanie
- 3 žĺtky
- soľ (používam morskú v mlynčeku)
- farebné korenie (mleté alebo rozdrvené v mažiari)
- 4 polievkové lyžice syru pecorino (môžete použiť aj parmezán)
Cestoviny uvarte klasicky v osolenej vode na stupeň dovarenia al dente.
Ako prvú si potom osmažte slaninku do zlatista. Keď je upražená, vyberte ju z panvice, ale tuk, ktorý pustila, použite na smaženie najemno nasekanej cibuľky a cesnaku. Chvíľku ich orestujte a zalejte vínom a povarte, kým sa neodparí všetok alkohol. Medzitým si v miske vymiešajte polovicu smotany, so žĺtkami a nastrúhaným syrom. Jemne ochuťte soľou a korením. Keď sa odparí alkohol z panvice, pridajte druhú polovicu smotany a primiešajte upraženú slaninu. Chvíľku povarte a pridajte vajíčka so smotanou, dobre premiešajte a do hotovej omáčky zamiešajte uvarené cestoviny. Takto pripravené cestoviny ihneď podávajte. Dobrú chuť :)

