Sedliacke fondue
Možno zvláštna kombinácia slov, avšak výborná kombinácia chutí tohto zapekaného chlebíku Vás doslova očarí. Farebná pestrosť surovín zase zaujme oko a tu jednoznačne platí, že oči jedia prvé. Tento recept som našla v jednej starej kuchárskej knihe a absolútne ma očarila jednoduchosť prípravy a preto som ho nemohla vynechať a podeliť sa oň s Vami.
Celá príprava surovín Vám zaberie maximálne 15 minút a o zvyšok sa postará rúra na pečenie. Na prípravu budete potrebovať:
- stredne veľký chlieb
- domácu údenú slaninku (ak nemáte domácu, skúste napríklad Oravskú, množstvo nechám na Vás ale minimálne 250g)
- 100g strúhaného syra Eidam
- 1 veľkú kyslú smotanu (aspoň 20%)
- mix farebnej papriky (zelenú, červenú, žltú)
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Ako som už spomínala, postup je veľmi jednoduchý. Ako prvú si nakrájate slaninku na kocky, opečiete ju do chrumkava a necháte ju trochu vychladnúť. Medzitým si nakrájajte papriky na malé kocky a daje ich do väčšej misy. Ku paprike pridajte kyslú smotanu, strúhaný syr a vychladnutú slaninku. Zmes dobre vymiešajte, pridajte čerstvo namleté čierne korenie a veľmi jemne ju ochuťte soľou. So soľou treba narábať naozaj veľmi opatrne, keďže slanina má svoju prirodzenú slanosť a rovnako aj syr. Keď máte pripravenú zmes, prichystáte si chlebík. Ja využívam každý kúsok, pretože je skvelý ako príloha ku fondue. Z chleba odrežem vŕšok a vnútro vydlabem a odložím ho na bok, neskôr ho pridám ku chlebu a upečiem.
Do chleba dáte pripravenú zmes, položíte na plech vystlaný papierom na pečenie a dáte ho piecť do rúry. Rúru si predhrejte na 200°C, vrchný a spodný ohrev. Chlieb pečte približne 15 minút a potom k nemu pridajte vydlabané kúsky pokvapkané olivovým olejom a pečte ešte 15 minút.
Hotové fondue podávajte s kúskami vydlabaného chleba. Dúfam, že si pochutíte. :)