Ruský punč
Tento dezert milujem. V našej rodine ho pripravujeme veľmi dlho a recept naň som našla v maminej kuchárskej knihe. Na prvý pohľad si poviete, že nič zvláštne na tomto dezerte nič nie je, avšak keď ho ochutnáte, určite sa zamilujete. :)

Aj keď Vám príprava zaberie o niečo viac času, verte, stojí to za to. Ak sa ho rozhodnete urobiť, rátajte s tým, že kým ho prvýkrát ochutnáte, musí aspoň deň odležať v chladničke. Poďme ale pekne po poriadku. Na prípravu budete potrebovať:
Na krémovú časť
- 1,5 litra mlieka
- 4 zlaté klasy
- 1 vanilkový struk
- 200g kryštálového cukru
- 4 žĺtky
- 150g sušených brusníc (alebo hrozienok)
- rum
- 1 balík detských piškót
Na bielkový krém
- 4 bielka
- 250 ml smotany na šľahanie
- 125g kryštálového cukru
- 40 ml vody
Ako prvé by ste si mali dať brusnice/hrozienka do rumu. Ideálne je ich namočiť deň pred prípravou, dajte ich do misky a zalejte rumom tak, aby boli všetky v ňom ponorené.
Z mlieka, cukru, jadra struku a zlatých klasov uvarte hustý krém. Je dobré, ak ho urobíte extra hustý, keďže po pridaní brusníc/hrozienok s rumom väčšinou krém do druhého dňa zredne. Keď je krém vychladnutý, nie úplne studený, pridajte doň žĺtka a vymiešajte do hladka. Potom pridajte brusnice/hrozienka aj rumovým nálevom. Ochutnajte a prípadne nebojte sa pridať o trošku viac rumu ;) Ak pripravujete dezert aj pre deti, môžete krém rozdeliť na 2 časti, do jednej pridať rumové brusnice a do "detskej" verzie pridajte brusnice namočené vo vode, ktoré pred pridaním scedíte a dochuťte krém rumovou arómou. Punč môžete podávať vo veľkej mise alebo v samostatných pohároch. Teraz začnete v mise/pohároch vrstviť piškóty a krém. Urobte cca 3 vrstvy, začínajte s piškótami a končite krémom :)
Keď máte základ hotový, pripravíte bielkový krém. Sú dva spôsoby ako ho pripraviť. Ja osobne si varím cukrový sirup, ktorý potom zamiešam do vyšľahaných bielkov. Sirup pripravíte tak, že do hrnčeka cukor a vodu a varíte ho cca 10 minút. Že je hotový zistíte tak, že ho kvapnete do studenej vody a mala by sa Vám dať vytvarovať gulička, ktorá drží tvar. Hotový sirup potom v tenkom pramienku mixérom zamiešate do vyšľahaných bielok. Šľahajte, kým krém nezachladne. Druhý spôsob je šľahať bielka s cukrom nad parným kúpeľom. Potom už len stačí vyšľahať smotanu a po lyžičkách ju zamiešať s bielkovým krémom, ktorý potom rovnomerne natriete v hrubšej vrstve na krém s piškótami.
Punč dajte aspoň na noc do chladničky, aby piškóty zmäkli. Na zdravie/dobrú chuť :)

