Krupicová kaša z kozieho mlieka
Krupicová kaša patrí určite medzi najzakladenejšie raňajkové jedlá. Pre mňa je táto kaša skrátka krásna spomienka na detstvo. Ja osobne kašu varím z kozieho mlieka, ktoré je ľahšie stráviteľné, obsahuje veľa vitamínov a v neposlednom rade je vhodné aj pre nižšie riziko alergie na laktózu, čo určite ocenia najmä mamičky malých detí.
Príprava nie je ničím iná od klasickej kaše. Na túto chutnú kašu budete potrebovať:
- 0,5l čerstvého kozieho mlieka
- krupicovú kašu
- vanilkový struk (môžete použiť aj vanilkový cukor)
- kryštálový cukor
- maslo
- kakao (môžete použiť Granko,nastrúhať mliečnu čokoládu alebo mletú škoricu)
- ovocie podľa chuti
Postup je rovnaký ako pri klasickej kaši. Schválne som neudávala množstvo krupicovej kaše, keďže každý má rád inú hustotu, prípadne ak ju budete pripravovať dieťatku do fľaše, určite bude mať redšiu konzistenciu. Rovnako je to aj s cukrom. Ja do zohrievaného mlieka pridávam okrem cukru aj jadro vanilkového struku, dodá kaši krásnu vôňu a chuť. Keď mám kašu v konzistencii akú potrebujem, pridám do nej 2 lyžice masla na zjemnenie chuti. Na ozdobu, ale aj pre chuť, som použila banány a maliny, ktoré dodajú trochu sviežosti. Kašu väčšinou posypem Grankom ale určite vyskúšajte aj mletú škoricu.
Kúpiť čerstvé kozie mlieko je trochu náročnejšie, avšak ak si dáte tú námahu ho zohnať, nebudete ľutovať, výhody tohto mlieka sú naozaj veľké. Pomáha pri problémoch s kožou, trávením ale aj ako prevencia nádorových ochorení. Dúfam, že Vám takto pripravená kaša bude chutiť.