Kelová polievka
Kto by nemal rád staré dobré klasiky, a tak si zaspomínať na detstvo alebo časy strávené v školských laviciach :) Tento recept je podľa mojej maminy a vždy mi takto pripravená polievka chutila najviac. Dúfam, že si ju zamilujete aj vy a oprášite jeden z tradičných receptov našej kuchyne.

U nás doma tvoria polievky základ obeda. Táto je jedna zo sýtejších a doma sme ju mali vždy, keď bol druhý obed sladký :) Na túto polievku budete potrebovať:
- 1 menší kel
- 4 väčšie zemiaky
- 1 liter vývaru (môže byť zeleninový aj kurací)
- 1 väčšiu cibuľu
- 250g údenej domácej slaninky
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- hrsť sušenej majoránky
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- čierne korenie
Ako prvý si pripravíte kel. Ten nakrájajte na menšie rezančeky, zalejte ich vývarom, osoľte a okorente a dajte variť. Kel varte približne 20 minút a potom k nemu pridajte na drobno nakrájané zemiaky. Kým sa zemiaky s kelom varia, usmažte si slaninku nakrájanú na malé kocky. Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridajte do polievky slaninku. Snažte sa ju vybrať z tuku, ten použijete na usmaženie cibuľky. Ako ďalšiu si pripravíme zásmažku. Keď je cibuľka do zlatista upražená, pridajte k nej múku a za stáleho miešania ju pražte, kým dosiahne zlatistú farbu. Pozor, aby ste ju nespiekli :) Hotovú zásmažku rozmiešajte v polievke. Na záver pridajte cesnak a hrsť majoránky. Dochuťte ešte soľou a korením. Hotovo! :)

