Jelenie medailónky s perníkovou omáčkou

04.03.2021
Divina nie je hydina! Tak by som začala úvod k tomúto receptu. Divina sa v minulosti tešila veľkej obľube, ale časom sa akosi vytratila a nahradila ju stále populárna hydina, či bravčovina. Pritom práve tento druh mäsa je veľmi chudý, zdravý a dá sa pripraviť aj ako minútka. 

Na prípravu tohto receptu som zvolila medailónky z jelenieho chrbta. Mäso je jemné a ideálne na rýchlu minútku. Tentokrát som pripravovala 2 porcie, na ktoré som potrebovala:

  • 300g jelenieho (srnčieho) chrbta 
  • 500g malých zemiakov
  • 3 polievkivé lyžice olivového oleja
  • 1 vetvičku rozmarínu
  • hrubá morská soľ
  • čierne korenie

Najprv som si pripravíte zemiaky na pečenie. Dobre poumyvané dajte do misky, polejte olejom, posoľte, okorente a pridajte nasekaný rozmarín. Takto namariované ich dajte na papierom vystlaný plech a pečte v rúre na teplote 180 stupňov približne 40 minút. 
Kým sa zemiaky pečú, pripravíte si mäso. To by malo byť v čase prípravy izbovej teploty. Nakrájajte ho na 3-4 menšie medailónky. Mäsko jemne osolíte, okoreníte a sprudka na troche oleja opečte z každej strany. Stačí mu naozaj 1-2 minúty z oboch strán, len aby sa mäso zavrelo. Potom ho dajte na 5-8 minút (v závislosti od hrúbky) k zemiakom, aby sa dopieklo. 
Na záver pripravíte omáčku. Keďže divina má svoju špecifickú chuť, veľmi dobre sa k nej hodia ovocné, alebo sladké omáčky. Ja som zvolila perníkovu, ktorá neuveriteľne doladí toto jedlo. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 100 ml červeného suchého vína (ja som použila Cabertnet Sauvignon)
  • 2 polievkové lyžice slivkového lekváru
  • 300 ml hovädzieho vývaru
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 čajové lyžičky perníkoveho korenia (môžete použiť aj klasický nastrúhaný perník)
  • kryštálový cukor

Omáčku pripravujte na panvici, kde ste piekli mäso, dostane sa tak trochu chuti aj do omáčky. Do výpeku teda prilejte víno a povarte, kým sa neodparí alkohol. Pridajte slivkový lekvár, miešajte kým sa nerozpustí, prilejte hovädzí vývar a pomaly varte, kým sa omáčka trochu zredukuje a začne hustnúť. Potom pridajte perníkové korenie a dochuťte trochou cukru, ak sa Vám zdá kyslá a prípadne ešte aj soľou a korením. Ak použijete na miesto korenia nastrúhaný perník, omáčku nemusíte redukovať, keďže perníkom sa krásne zahustí. Medailónky polejte omáčkou a hotovo! Dúfam, že si pochutnáte. :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky